Upptäck området som var frontlinjen i Sverige under andra världskriget. Se naturen, åk bandvagn eller gör en flygtur i flygsimulator!

Besök Fält 16

Flygfesten 2024 – Krigsflygfält 16 med flygplan och motorer i Karlstad city

Flygfesten Karlstad 16 augusti

Krigsflygfält 16 bjuder in till öppet hus och flygfest på stora torget i Karlstad den 16 augusti kl. 11-14. Det blir flygplan i luften och flygmotorer på torget. Dagen avslutas på flygarhotellet Scandic Winn med afterwork för alla med flygintresse.

Läs mer >

Intresseanmälan är öppen.

Flygkultur 2024 – med vilja, kunnande och ära.

Flygkultur Brattforsheden 17 augusti

Krigsflygfält 16 arrangerar en dag för hela familjen när vi hyllar det svenska flygande kulturarvet som firar 100-års jubileum 2025. Det blir en historisk flyguppvisning i världsklass. På marken finns soldater, stridsfordon och flera organisationer som berättar om civil och militär beredskap. Servering med fika och mat.

Läs mer >

Biljettförsäljningen är öppen.

Bli stridspilot för en dag

Stridsflygsimulator

Boka en flygtur i vår VIGGEN flygsimulator med instruktör.

Läs mer >

Guidad rundvandring

På en guidad rundtur får du veta hur krigsflygfältet fungerade under beredskapsåren 1939-1945.

Läs mer >

VR-film ”Spaningsflyg i fält”

Filmen (10 minuter) visas i VR (virtual reality) och förflyttar dig tillbaka till år 1942. Plötsligt befinner du dig bland soldater och flygplan på Krigsflygfält 16. Du får vara med om ett hemligt flygspaningsuppdrag för att fotografera tyska trupper i Norge. Visas dagligen 19 juni – 10 aug under 2024.

Läs mer >

Lottor hälsar välkommen i matsalen

Sommarcafé

Här kan du äta våfflor eller fika samtidigt som vi berättar om områdets historia och sevärdheter. Öppet 19 juni – 10 augusti under 2024.

Läs mer >

Bandvagnar på kolonn genom skogen

Skogsäventyr med bandvagn

På en 2 timmars utflykt med bandvagn får du uppleva och lära dig mer om områdets unika natur, kultur och historia. Detta är den perfekta familjeutflykten!

Läs mer >

Berättelsen om krigsflygfältet

Boken om Krigsflygfält 16

Boken om Fält 16 är fylld av dokument och berättelser som vittnar om flygfältets roll i den svenska militärhistorien. Berättelserna hjälper oss även att reflektera kring dagens situation, kring Sveriges behov av mobilisering under andra världskriget – och idag.

Läs mer >

Healoppet 2024

Jogga eller spring HEA loppet 8.1 km på en snitslad bana i unik natur. För information och anmälan laddar du ner vår app här.

Läs mer >

SAAB B-17

Saab B17 på Krigsflygfält 16

Bomb- och spaningsflygplanet Saab B17 från 1940-talet på Krigsflygfält 16.

Läs mer >

Upplevelser på Krigsflygfält 16 – Rädd eller Beredd

Rädd eller Beredd

Hjälpa, preppa, värdera och agera. Här får hela familjen och alla andra uppleva en allvarlig kris i samhället och lösa olika problem tillsammans. Du får insikter om behovet av den egna hemberedskapen om krisen eller kriget kommer. Utställningen är interaktiv och upplevelsebaserad. Guidad tur av Krigsflygfält 16 ingår. Bokningsbara tider hittar du här:

Läs mer >

Faktabroschyr

Ladda ner vår broschyr och läs om det hemliga flygfältet.

Ladda ner broschyr >

Kalendarium

Vad som händer på krigsflygfält 16 dag för dag under hela året kan du se här.

Visa kalendern >

Hitta till Fält 16

Här kan du se hur du hittar till Fält 16.

Läs mer >