Upplev Krigsflygfält 16 – en hållbar destination för levande försvarshistoria

Genom aktivt historiebruk arrangerar vi publika evenemang med upplevelser av historiska militära uniformer, militära traditioner samt flyguppvisningar med historiska och moderna militära flygplan. Syftet är att engagera och utbilda besökare i alla åldrar från hela Sverige genom att levandegöra den svenska försvarshistorien.

SAAB B17 ”Blå Johan”

Vid andra världskrigets utbrott 1939 mobiliserade Sverige det militära försvaret och byggde upp 40 hemliga krigsflygfält runtom i Sverige, och av dessa är Krigsflygfält 16 landets enda bevarade. Under beredskapsåren 1939-1945 tjänstgjorde 3500-4000 personer på Brattforsheden. Flygvapnets stab var placerad i det värmländska samhället Molkom (cirka 3 mil från Karlstad utmed väg 63). Det var här mitt i de värmländska skogarna som flygvapenchefen beordrade utförande av flyguppdrag mot den norska gränsen när tyska styrkor hade invaderat Norge den 9 april 1940. En av flygplanstyperna som baserades i området var det svensktillverkade SAAB B17.

SAAB J35 Draken var i aktiv tjänst från år 1960 – år 1999

Vid fredsslutet 1945 fortsatte emellertid krigsflygfält 16 att vara en stängd hemlig flygbas som användes för militära syften. Under det kalla kriget, som startade 1945 och pågick till omkring 1990, upprustade och vidmakthöll Sverige betydande numerära militära styrkor som skulle försvara landet mot en tänkt invasion från öster. Den svenska tillverkningen av stridsflygplan fortsatte i oförminskad styrka.

SAAB AJS 37 Viggen (Foto: Ulf Nylöf SwAFHF)

Det svenska flygvapnets förmåga under efterkrigstiden sett till antal flygplan och resurser var ett av världens mest potenta. Under åren 1945 – 1990 utvecklades flera olika stridsflygplan av svensk flygindustri som alla har bidragit till Sveriges säkerhet och trygghet genom flera decennier. Flygplanen utgör en del av det idag världsunika flygande svenska kulturarvet som opereras av Swedish Air Force Historical Flight – SwAFHF med basering på Skaraborgs flygflottilj F7.

Samling svenska stridsflygplan SwAFHF (Foto: Ulf Nylöf SwAFHF)

I tider av internationell oro inför auktoritära staters utbredning och en gällande världsordning som utmanas på olika sätt kan vår allas gemensamma svenska försvarshistoria användas för att förklara, engagera och inspirera samtida invånare i Sverige att reflektera över behovet av nutida personlig beredskap vid händelse av krig eller samhälleliga kriser. Vi hoppas också att våra evenemang 2025 kan bidra till att fler unga män och kvinnor väljer en karriär i Försvarsmaktens regi. Planering pågår för 2025 med ett särskilt fokus på ett framåt för Sverige!

JAS 39 Gripen från Skaraborgs flygflottilj F 7
0